BLOG


Rust en Ruimte.._dd. 27-04-2018

Rust en ruimte

Heeft u dat weleens gedaan? Nadenken over uw eigen uitvaart?
Ik wel. Best confronterend vond ik dat.
Maar het was destijds voor mij ook uitermate leerzaam, want ik kreeg als toekomstig uitvaartbegeleider inzicht in de hoeveelheid beslissingen die je als nabestaande moet nemen. En in het echt doe je dat ook nog eens op een moment dat je emotioneel bent en kwetsbaar.
Inmiddels weet ik dat het echt waardevol is als mensen al voor een overlijden contact met een uitvaartondernemer opnemen om wensen én mogelijkheden te bespreken. Bijvoorbeeld wanneer een vader, moeder of partner ernstig ziek is en men weet dat een leven snel zal eindigen. Steeds weer ervaar ik hoeveel rust en ruimte het betrokkenen geeft als zo’n gesprek heeft plaatsgevonden. Niet alleen in de periode tot aan het sterven, maar ook in de dagen daarna.
Zo’n ontmoeting biedt toekomstige nabestaanden de gelegenheid alvast kennis te maken met een uitvaartbegeleider. In de dagen tussen sterven en uitvaart delen zij immers bijzondere en intense momenten met die persoon. Dan is het toch heel fijn als er een klik is? Dat gevoel ontstaat volgens mij alleen als je je veilig voelt, gehoord en begrepen, als er ruimte is voor kwetsbaarheid. En dat gevoel begint met een goed gesprek en elkaar gewoon aardig en oké vinden. En niet onbelangrijk: een gesprek met een uitvaartprofessional geeft ook inzicht in de mogelijkheden én de financiële consequenties van bepaalde wensen en keuzes. Want afscheid nemen kan op vele manieren. Van een klein, intiem maar o zo dierbaar afscheid thuis tot groots en meeslepend op een bijzondere plek het leven vieren. Eigenlijk is alles bespreekbaar en heel veel mogelijk. En dan uiteraard binnen het budget dat daarvoor beschikbaar is.
Laat u vooraf informeren, want een goede keuze kun je immers pas maken als je je bewust bent van de mogelijkheden.

Bij mij begint een afscheid altijd met luisteren, de tijd nemen, rust en ruimte creëren. Zodat er met aandacht keuzes gemaakt kunnen worden. Door te verbinden, creëren we samen een betekenisvol afscheid waarin leven en liefde samenkomen, een blijvende en waardevolle herinnering. Ik vind dat je goed voor je naasten zorgt als je ervoor kiest je uitvaartwensen te bespreken met een uitvaartbegeleider. En wie wil dat nou niet, goed zorgen voor degenen waar je van houdt? Liefs Berdien

Berdien Uitvaartbegeleiding Tel 06 424 808 26

Op zo'n moment knipper ik met mijn ogen.._dd. 08-04-2018

Op zo'n moment…
Onlangs hebben we afscheid moeten nemen van een lieve vrouw, ze werd slechts 63 jaar oud. Een trotse vrouw, trots op haar man, haar dochter en haar gezin. 2 kleinkinderen (4 en 2 jaar jong) waar zij dol op was en de kleinkinderen waren erg dol op haar. Ze was al enige tijd ziek maar dan nog komt zo’n afscheid onverwachts. De laatste dagen hebben haar man en dochter bij haar gewaakt in het ziekenhuis omdat het thuis niet meer ging.
Ik leerde dit gezin pas kennen na het overlijden van mevrouw maar ik voelde meteen de liefde die er was. Ook naaste familie was aanwezig of kwam nog even langs in het ziekenhuis. Het was goed zo.
Samen met een zus hebben wij mevrouw verzorgd en dit voelde goed voor de zus. Mevrouw zag er ook erg mooi uit, in haar jurk die ze speciaal voor hun 40-jarig huwelijksfeest had gekocht. De gesprekken die je op zo’n intiem moment samen met elkaar voert zijn erg kostbaar en we nemen hiervoor dan ook uitgebreid de tijd. En ook in de dagen voor het definitieve afscheid zijn de gesprekken kostbaar.

Met het afscheid las een vriendin een tekst voor die de dochter had geschreven. Een tekst met dankbaarheid en veel liefde. Zo ontroerend mooi geschreven, dat zelfs de vriendin die de tekst al diverse keren had geoefend het toch op dat moment niet zonder een brok in haar keel kon voorlezen. En na deze tekst een spontaan applaus van de aanwezigen. Een kippevel moment. De 2 kleinkinderen hadden knuffels uit mijn knuffelmand mogen kiezen. 1 knuffel ging met oma mee en de andere blijf bij de kleinkinderen. Zo was oma niet alleen. Een paar weken later ging ik nog even langs bij meneer. De kleindochter (4 jaar jong) was blijven logeren en opa had haar natuurlijk flink verwend met lekker eten. Bij het slapen gaan werd er een boekje voor gelezen en opa bleef nog even bij haar liggen met als gevolg dat hijzelf na ruim 1 uur wakker werd naast zijn kleindochter. Maar ’s-Nachts werd de kleine meid huilend wakker en verteld aan opa dat zij oma zo miste. Op zo’n moment zit ik ook met tranen in mijn ogen maar knipper ze vlug weg.

Ik word gebeld..._dd. 18-01-2018


Ik word gebeld door een bekende uit mijn omgeving. Het gaat niet goed met haar man en ze vraagt of het mogelijk is dat ik het afscheid begeleid als het zover is. Dat wil ik graag doen. Enige dagen later gaat ’s-avonds de telefoon en ik zie aan het telefoonnummer dat zij het is.

Haar man is overleden en ze vindt het prettig als ik langs kom. Haar 2 kinderen zijn er ook. Ze willen graag dat hij thuis opgebaard wordt in zijn eigen omgeving. Ook willen ze graag een thanatopraxie en geen koeling. Ik bel vervolgens mijn collega’s om de wensen door te geven. Besloten wordt dat hij op bed opgebaard wordt. De ruimte hiervoor is perfect, erg sfeervol. De thuiszorg die de afgelopen tijd aanwezig was voor de zorg wil graag de thano-behandeling bijwonen. Ze hebben dit zelf nog nooit gezien. Mijn collega’s vinden het prima dat er mee gekeken wordt. Dit mag overigens altijd, wij hebben geen geheimen. Ondertussen gaan wij al een beetje nadenken over de rouwkaart. Ik heb standaard wat voorbeelden bij maar het liefst ontwerp ik samen met de nabestaanden een rouwkaart. Iets unieks. Iets persoonlijks. Ze denken meteen aan een foto waarop hij van achteren te zien is, samen met zijn hondje. Het zoeken naar die foto is begonnen. Mijn collega’s zijn klaar met de verzorging en samen met het gezin wordt vader aangekleed en het bed mooi opgemaakt en meubels worden verplaatst.

En dan is het moment dat alles klaar staat, thuis in zijn eigen omgeving, bij zijn eigen gezin en zijn trouwe viervoeter. Ook die laten wij bij zijn baasje snuffelen en we merken aan hem dat hij beseft dat het nu anders is. Kaarsjes worden aangemaakt en het voelt goed.

Rust, het is goed zo.

We spreken af dat ik morgenvroeg weer terug kom i.v.m. de rouwkaart en overige dingen die geregeld moeten worden. Niet alles tegelijk. Er is al genoeg chaos in hun hoofd.

De volgende dag spreken we allerlei dingen door. Het wordt een kerkelijke uitvaart zoals hij graag wilde en een begrafenis. Ook de rouwauto komt ter sprake. Even wordt gesproken om de auto van de zaak daarvoor te gebruiken maar deze is net te klein. De deuren kunnen dan niet dicht. Hij hield van auto’s en dan met name van Citroen. Is er misschien een Citroen als rouwauto? Ik weet het niet. Daar ga ik achteraan. En jawel hoor, er is een originele Citroen CX uit 1983. Als hij zou weten dat zijn laatste rit zou plaats vinden in deze auto….

Ze zijn er dolblij mee. Op de dag van het afscheid arriveert de Citroen en deze moet natuurlijk eerst uitgebreid bewonderd worden. De dochter neemt even plaats op de stoel van de chauffeur en merkt op: “Hij ruikt zelfs oud, wat een mooi oud interieur, gaaf zeg”. We plaatsen vader in de auto en de zoon vraagt: “mag ik zelf rijden?” waarop de chauffeur zegt, ”natuurlijk”.

Vol trots rijdt hij het laatste ritje voor zijn vader…

Koelen, balsemen en de Bio Sac 200_dd. 10-01-2018

Koelen, balsemen en de Bio Sac 200…
In Nederland kennen we 2 gangbare methoden om een lichaam na overlijden tot aan de uitvaart te conserveren: door het lichaam te koelen (dmv koelplaat of graszoden) of door het lichaam licht te balsemen (thanatopraxie). Daar is nu een 3e methode bijgekomen: de Bio Sac 200.
De Bio Sac 200 is in zijn werking geheel anders dan koelen of balsemen. Het zijn namelijk relatief kleine zakjes gevuld met actieve koolstof en klei die op de droge huid van de buik van de overledene – onder de kleding- gelegd worden. De koolstof en de klei nemen de afvalstoffen en gassen uit het lichaam op, waardoor het op een natuurlijke manier geconserveerd wordt. Koelen van het lichaam is niet meer nodig, het lichaam blijft dus op kamertemperatuur, wat prettig is voor de nabestaanden. Het is een volledig natuurlijke methode, 100 % biologisch en ecologisch. De zakjes kunnen zonder problemen mee begraven of gecremeerd worden.
De Bio Sac 200 is weliswaar nieuw in Nederland maar bestaat al enige tijd in Spanje. Daar heeft het zich bewezen als een betrouwbare methode om een lichaam tot de uitvaart te conserveren. Vandaag heb ik mijn eerste bestelling geplaats. Nieuwsgierig hoe dit werkt ? bezoek dan de website http://kooijmanconserfilenature.com Ann Kooijman is uitvaartbegeleider en heeft de Bio Sac 200 in Spanje ontdekt: een nieuwe en natuurlijke manier van opbaren. Zij is zo enthousiast over de werking ervan dat zij dit product nu ook op de Nederlandse markt heeft geintroduceerd.

Mijn knuffelvoorraad is weer aangevuld_dd. 06-11-2017

Mijn knuffelvoorraad is weer aangevuld…
Wanneer er kleine kinderen in de familie zijn, dan mogen zij een troostknuffeltje uitzoeken. Zo bijzonder om dan te horen dat het uitgekozen knuffeltje in elk geval die hele week overal mee naartoe wordt genomen en troost biedt. Naast de troostknuffels mogen de kinderen ook troostdoosjes versieren. De prachtigste creaties worden dan gemaakt. Hier wordt bijvoorbeeld een foto of een haar van opa of oma in bewaard. Of prachtige steentjes. Kinderen bij een uitvaart betrekken vind ik zo belangrijk. Bijvoorbeeld kaarsjes aansteken, samen met mij voor de rouwauto lopen, meerijden in de rouwauto, mee helpen om de kist op de schaarwagen voort te duwen, de kist beschilderen etc. Kinderen willen graag iets doen en het mag allemaal!

Wat maakt Berdien Uitvaartbegeleiding anders dan anderen?_dd. 01-11-2016

Dat is wat mij betreft in 2 woorden samen te vatten: kwaliteit en creativiteit!
Hoe mensen afscheid nemen is immers een persoonlijke keuze. Nabestaanden willen de laatste eer bewijzen aan de overledene. De kwaliteit en de betekenis van het leven moet in directe verbinding staan met de kwaliteit van de uitvaart. Door de kwaliteit en creativiteit van Berdien Ritueel- en Uitvaartbegeleiding kunnen nabestaanden hun liefde, waardering en respect uiten aan de overledene (en de gasten).

Ideeën aanreiken Zelf heb ik in mijn leven ook de nodige verliezen meegemaakt en kreeg daardoor een goed beeld over hoe ik het wel maar ook absoluut niet zou willen. Wat ik belangrijk vind is dat het persoonlijk is en past bij die persoon. Maar daarnaast moet je wel gewezen worden wat de mogelijkheden zijn. Het is fijn als iemand je ideeën aanreikt waar je zelf niet gelijk aan zou denken. Mijn kracht is om tussen de regels door te lezen wat de wensen zijn en die ook uit te voeren.

Afscheid nemen doe je maar een keer.

Trots_dd. 01-10-2016

Een droom is uitgekomen…
een eigen uitvaartonderneming onder de naam Berdien Uitvaartbegeleiding. Kwaliteit en creativiteit. Dat is waar ik voor sta en hetgeen ik wil uitstralen met mijn onderneming.
Na weken van oriëntatie, stage, voorbereiding, gesprekken voeren en leveranciers benaderen die passen bij mijn werkwijze, is het dan eindelijk zover. De website, de visitekaartjes, de folder en de advertentieteksten zijn klaar, de eerste netwerkgesprekken met zorginstellingen zijn gevoerd alsmede een aantal voorgesprekken met families “in het leven”.
Vol enthousiasme, vertrouwen en geloof in de uitstraling van Berdien Uitvaartbegeleiding, met als doel voor iedereen, met elkaar, een passende uitvaart te creëren… let’s make a memory.

Berdien van de Ven