Levenseinderituelen
Wanneer een mens afscheid neemt van het leven kunnen we gebruik maken van rituelen om een vredige kalmerende sfeer te creëren voor de stervende en aanwezigen. Ze brengen de zintuigen in harmonie. De wensen van de stervende dienen hierbij zeker gerespecteerd te worden.

Vanuit de katholiek kerk kennen wij de sacramenten. Sacramenten zijn rituele tekenen. De pastoor of pastor speelt hierin een belangrijke rol. Katholieke rituelen zijn alle rituelen die voortkomen uit de katholieke traidtie. Vanuit de katholieke kerk kennen wij de rituelen van de laatste heilige sacramenten (ziekenzalving, biecht en communie)

Maar wat als iemand niet of niet meer gelovig is?

Sommige mensen sterven met een glimlach op hun lippen en met een zachte, bijna hemelse uitdrukking. Maar anderen voeren een gevecht tot het einde. Gevoelens van verbijstering, angst of ontreddering komen veel voor.

Dan is het fijn om ondersteund te worden door een professioneel begeleider die de stervende helpt bij de overgang van leven naar dood.

Wat is er nodig om de overgang gemakkelijker te maken? Dat is voor iedereen anders. Een persoonlijke afscheidsceremonie voorziet in deze behoefte en ondersteunt dit intense proces. Hierdoor ervaren zowel de zieke als zijn naasten een gevoel van troost en houvast.

Vaak zijn er veel vragen en zelfs momenten van crisis. Ook familie en andere naasten maken een moeilijke en onzekere tijd door. Soms is er angst of boosheid. Vaak is er verdriet. Soms zijn er conflicten, of worden deze voorzien. Misschien wil men het contact met een familielid proberen te herstellen.
Soms is er gewoon de behoefte om allerlei zaken uit het verleden nog eenmaal naar boven te halen en daarmee het leven op een goede wijze af te ronden. Of is er de wens om op een goede manier afscheid te nemen van dierbare familie en vrienden. Mogelijk kan al gezocht worden naar symbolen en rituelen waarmee de nabestaanden straks een ceremonie/herdenkingsdienst vorm kunnen geven. Ik kan in deze fase van uw leven een eindje met u en/of met uw naasten mee op weg gaan. Samen kunnen we dan bezien wat goed is voor u en wat helpt om vrede te vinden.

In kleine kring voeren we een ritueel (handeling) uit. In een sfeer van liefde en onderlinge verbondenheid gaan we de draden van gehechtheid aan het leven figuurlijk ‘doorknippen’. We effenen als het ware het pad dat leidt tot de overgave: het loslaten van het leven..

De dood hoort bij het leven. Als iemand van wie je houdt komt te overlijden, sterft er ook iets in jezelf. Verdriet en rouw kunnen je overspoelen, overweldigen. Niemand ontkomt aan deze ingrijpende en verdrietige ervaring. Daarom zijn er rituelen rondom de dood. Manieren om samen stil te staan bij de betekenis van afscheid nemen. Wie op een persoonlijke manier afscheid wil nemen rond het overlijden van een geliefde, tijdens de uitvaart en daarna, kan bij mij terecht. U kunt altijd vrijblijvend informeren

Het belangrijkste om te onthouden is dat deze tijd "DE TIJD" is voor de stervende persoon. Als rituelen worden gecreëerd in liefde en medeleven, is er geen goede of slechte manier om rituelen te gebruiken. Wees je ervan bewust dat rituelen ons kunnen helpen om dingen scherper te zien en zaken naar de oppervlakte kunnen brengen die verbonden zijn met zeer krachtige gevoelens die in ons onderbewuste waren begraven.

Een persoonlijk levenseinde ritueel kan het process ondersteunen dat hoort bij het loslaten van leven. Het kan rust bieden aan diegene die gaat overlijden maar ook aan de nabestaanden.

U mag altijd met mij contact opnemen voor advies of begeleiding.

Aan een levenseinde ritueel zijn geen kosten verbonden.