Als een dierbare

overleden is


Wat moet je doen als iemand net is overleden ?

Als iemand overleden is, is er geen reden voor haast! Alleen in extreme omstandigheden is direct handelen gewenst. Neem de tijd voor dit belangrijke moment. Ik raad u aan om rustig bij de overledene te gaan zitten en de situatie op u in te laten werken. U belt de huisarts en u kunt naaste familie en vrienden op de hoogte stellen. De huisarts doet na aankomst een onderzoek en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring is nodig om straks aangifte van het overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Pas daarna belt u Berdien Uitvaartbegeleiding. Ik ben dag en nacht bereikbaar. De uitvaartverzorger mag niets doen zonder de afgegeven papieren van de huisarts.

Verzorging – wassen en kleden van de overledene

Nadat ik met u heb kennis gemaakt en uw ervaringen heb gehoord kunnen we beginnen met het verzorgen van de overledene. De laatste verzorging houdt in het wassen en kleden van de overledene. U kunt het zelf doen, het aan ons overlaten of samen met mijn team doen. Dit zelf of samen verzorgen van de overledene kan een steun zijn in het rouwproces; het kan u helpen bij het afscheid nemen. Na de laatste verzorging wordt de overledene opgebaard in de eigen omgeving of overgebracht naar een rouwcentrum.

Thuis opbaren of in een rouwcentrum?

Het thuis verzorgen van de overledene en hem of haar in de vertrouwde omgeving houden, is een bijzondere ervaring voor de naasten. Thuis opbaren wordt steeds vaker verkozen boven een rouwcentrum. Het maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is m.i. zeer de moeite van het overwegen waard. U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samenzijn met elkaar, waar u maar behoefte aan hebt. Met de huidige middelen kan het thuis opbaren probleemloos verlopen. U hoeft er geen groot huis voor te hebben. U kunt ook gebruik maken van een kamerscherm en de overledene daarachter opbaren. Wij brengen de benodigde zaken mee, waaronder de bedkoeling. De koelplaat wordt met een molton afgedekt voordat de overledene erop komt te liggen. U ziet daarna niets meer van de plaat, alleen nog een slang die naar het koelapparaat loopt. Wij komen iedere dag controleren hoe het met de opbaring gaat.

In sommige gevallen is Thanatopraxie een passend alternatief. Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het lichaam van een overledene dat ervoor zorgt dat het lichaam langer en zonder koeling opgebaard kan worden.

Het alternatief voor een thuisopbaring is een verblijf van de overledene in de gekoelde ruimte van het rouwcentrum. Daar is op afspraak bezoek mogelijk, de overledene wordt tijdelijk naar een opbaarkamer gebracht en na het bezoek weer teruggebracht naar de gekoelde ruimte. Ook zijn er steeds meer rouwcentra die over een 24-uurs kamer beschikken. U ontvangt dan de sleutel en kunt zelf bepalen op welke momenten en hoe lang u bij de overledene aanwezig wilt zijn.

KISTEN


Sinds 1991 is een kist niet meer verplicht. U kunt daarvoor ook alternatieven overwegen zoals een lijkwade of een eco-kist gemaakt van bamboe en riet. Maar ook de kisten zijn helemaal aan te passen: strak gelakt met een moderne uitstraling of met een zachte buitenkant, zelfs een zelfgemaakte kist is een optie. De laatste jaren zien we ook vaak dat kisten door de (klein-)kinderen worden beschilderd en versierd. Ook de binnenzijde van de kist kan gebruikt worden om een persoonlijk tintje aan het afscheid mee te geven. U kunt bijv. een eigen deken of dekbed meegeven aan de overledene.

De kaart

Natuurlijk wilt u iedereen die de overledene ooit heeft gekend laten weten van het aanstaande afscheid. U kunt een kaart uit een boek kiezen maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan het ontwerpen van een eigen rouwkaart. Ik kan u adviseren bij het opstellen van de rouwkaart. U krijgt van mij enveloppen zodat u met schrijven kunt beginnen. Als de proefdruk door u akkoord bevonden is, worden de kaarten gedrukt en bij u bezorgd. We streven er naar om de kaarten binnen 24 uur op de post te hebben.

Berdien Ritueel- & Uitvaartbegeleiding kan u hierbij ontzorgen.