Logo Berdien Uitvaart Header

Wanneer er iemand van wie je houdt komt te overlijden, volgt er een emotionele zware periode. Het is dan begrijpelijk dat het in deze dagen lastig is om allerlei praktische zaken te moeten regelen. Om je enige houvast te bieden, hebben we daarom een “checklist uitvaart” samengesteld. Hierin zetten we op een rij wat er direct na een overlijden moet gebeuren en welke keuzes er vervolgens kunnen worden wat betreft de uitvaart. Hiervan is niets verplicht, wij proberen je op weg te helpen. Bovendien kan Berdien Uitvaartbegeleiding en haar team ondersteuning bieden daar waar gewenst.

Wat moet je direct na een overlijden regelen?

Neem eerst even de tijd voor jezelf. Familie en vrienden worden over het algemeen als eerste geïnformeerd na het overlijden van een dierbare. Daarnaast moet er ook altijd een arts langskomen om het overlijden vast te stellen.

 • Gebeurt het overlijden in een ziekenhuis of verzorgingstehuis, dan zal een dienstdoende arts het overlijden vaststellen.
 • Overlijdt jouw dierbare thuis, dan moet de huisarts hierover geïnformeerd worden.
 • Gebeurt het overlijden in het buitenland, informeer in dit geval de alarmcentrale van de reisverzekering en de Nederlands Ambassade
 • in alle gevallen zal er een verklaring van overlijden opgesteld worden. Deze verklaring is nodig om aangifte te doen bij de gemeente. Deze verklaring kan je aan Berdien Uitvaartbegeleiding geven, zij zal zorgdragen voor de aangifte.

Neem vervolgens contact op met Berdien: tel 06 424 808 26. Zij neemt, indien gewenst, in een zo vroeg mogelijk stadium zo veel mogelijk zorgen van je over.

Informatie van de overledene verzamelen

  • Heeft de overledene zich opgegeven als donor? Dit kan gecontroleerd worden door de (huis)arts in het donorregister.
  • Is er een testament en/of wensenlijst opgesteld door de overledene wat betreft de uitvaart? Als hij of zij hierin keuzes heeft vastgelegd, kan dit voor de nabestaanden tot grote steun zijn.
  • Heeft de overledene wellicht een uitvaartverzekering afgesloten? Houd de polis met de polisvoorwaarden bij de hand.

Alle mogelijke opties wat betreft de uitvaart

Heeft de overledene geen specifieke wensen achtergelaten wat betreft zijn of haar uitvaart? Dan nemen (meestal) de nabestaanden het regelen van de uitvaart en het maken van de keuzes op zich. Wij als uitvaartverzorger willen je daar graag bij helpen. Er komt veel bij kijken. Daarom de onderstaande “checklist uitvaart” wat betreft de dienst zelf.

 • Wordt het een begrafenis of crematie? En waar wordt de kist daarna begraven of de as bewaard of uitgestrooid?
 • Waar wordt de overledene opgebaard? Thuis of in een rouwcentrum?
 • Welk rouwdrukwerk wordt er gemaakt? Je kunt hierbij denken aan de rouwkaart, maar ook aan gedachtenisprentjes, een condoleanceboek en bedankkaarten.
 • Wordt er wel of geen overlijdensbericht geplaatst in de regionale en/of landelijke krant?
 • Wordt het een kist of een opbaarplank met een wikkeldoek of wade?
 • Welke rouwbloemen zijn gewenst?
 • Welke uitvaartmuziek zal er tijdens/na de uitvaart gespeeld worden?
 • Zijn er ook nabestaanden die het fijn vinden om een toespraak te houden of bijvoorbeeld een lied op te dragen aan hun overleden dierbare?
 • Worden er foto’s getoond tijdens of na de afscheidsdienst?
 • Voor welke vorm van vervoer wordt gekozen om de overledene te vervoeren?
 • Op welke locatie zal de uitvaart plaatsvinden?

Mogelijk is er een wensenboekje van Berdien Uitvaartbegeleiding ingevuld: Zo zou ik het willen. Dit boekje helpt ook om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. Wil je dit boekje graag ontvangen? Wij sturen het graag, kosteloos, naar je toe.

Na de uitvaart

Ieder familie ontvangt een boekje dat helpt bij de afwikkeling van het nalatenschap. Er zijn 2 soorten boekjes: een nalatenschap van iemand die een partner achterlaat (gehuwd of geregistreerd partner) en een nalatenschap van iemand die alleenstaand of ongehuwd is. Hier vallen ook mensen onder die weduwe of weduwnaar zijn (voor de wet ben je immers niet langer getrouwd nadat je partner is overleden). Titel van het  (gratis) boekje: Zorgen Erna

Beide boekjes beschrijven uitgebreid en in begrijpelijke taal wat er moet gebeuren. Het bevat nog meer checklisten, zodat je makkelijk aan kunt vinken wat je hebt gedaan en wat er nog moet gebeuren. Ieder jaar wordt bovendien het boekje vernieuwd. Zo is het altijd actueel en sluit het inhoudelijk aan bij de regels en wetgeving in het jaar van overlijden. Heb je daarna toch nog vragen? Dan helpen we je graag met het vinden van een deskundige die je verder kan helpen, zoals een notaris of financieel adviseur.

Informatie nodig?

Wil je meer weten of heb je hulp nodig, neem contact op via 06 – 424 808 26 of stuur een mail naar contact@berdienuitvaart.nl

Wat moet & wat mag?

Wat moet je doen als iemand net is overleden?

Als iemand overleden is, is er geen reden voor haast! Alleen in extreme omstandigheden is direct handelen gewenst.

Wanneer je verdrietig bent, kijk dan opnieuw in je hart en zie dat je huilt om wat je vreugde schonk

Berdien

Als iemand van wie je houdt komt te overlijden, sterft er ook iets in jezelf. Verdriet en rouw kunnen je overspoelen, overweldigen. Niemand ontkomt aan deze ingrijpende en verdrietige ervaring. Daarom zijn er rituelen rondom de dood. Manieren om samen stil te staan bij de betekenis van afscheid nemen. Wie op een persoonlijke manier afscheid wil nemen rond het overlijden van een geliefde, tijdens de uitvaart en daarna, kan bij Berdien terecht.

Afscheid nemen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. De momenten net na het overlijden, de moeilijke tijd tot de begrafenis of crematie en ook de uitvaartplechtigheid zelf blijven je de rest van je leven bij. Door de tijd te nemen voor een persoonlijke aanpak probeert zij de nabestaanden alle keuzes bewust te laten maken en belangrijke beslissingen zelf te laten nemen.

Mensen denken wel eens dat een persoonlijk afscheid betekent dat er van alles uit de kast wordt gehaald om de gebeurtenis zo bijzonder mogelijk aan te kleden en dus ook wel heel duur zal zijn. Maar het zijn juist vaak de kleine dingen die van waarde zijn.

Je kan bijvoorbeeld voor de rouwkaart een foto gebruiken van iets dat de overledene kenmerkte of van een plek die de familie dierbaar is. Bij een bloemstuk voor iemand die van tuinieren houdt zouden we bloemen uit de tuin kunnen gebruiken. Er kan een lied gezongen worden dat iemand mooi vond. Misschien wilt u de condoleance of dienst thuis houden of in een restaurant bij u in de buurt?

Het is iedere keer weer prachtig om te zien hoe een persoonlijk afscheid ontstaat dat echt past bij de overleden dierbare én bij de nabestaanden.

Iedereen verdient een persoonlijk afscheid. Warm en met de aandacht die ook in het leven aan elkaar is geschonken.

De ruimte, tijd en aandacht die u in deze fase nodig heeft, bieden wij u. Als uitvaartbegeleider staan wij u bij in de dagen na het overlijden van uw dierbare. Samen bereiden we een mooi en passend afscheid voor. Sámen omdat het úw afscheid van uw dierbare is, u geeft aan wat u wilt en in welk tempo. Wij vullen daarop aan waar het gewenst is: van de verzorging tot en met de dag van de uitvaart. Ook is nazorg een belangrijk aandachtspunt.

In de periode rond het afscheid is Berdien uw vertrouwde aanspreekpunt. Samen met u geeft zij vorm aan de uitvaart van uw dierbare.

“Ik kom niet als bedrijf, ik kom als Berdien

Afscheid is het begin van een herinnering.Verbinden en bevlogen aandacht bij leven en afscheid, dat is waar een persoonlijk afscheid voor staat. Een uitvaart moet recht doen aan de overledene en aan uw emoties. Bij het overlijden van een naaste, komt er veel op u af. Wij begeleiden u graag tijdens dit proces, dit doen wij met rust, aandacht, en liefde. Informeel en betrokken. Dit zodat u samen met familie en vrienden alle tijd heeft om in rust afscheid te nemen. Bij het overlijden van een vriend of familielid, komt er veel op u af. Het is een emotionele tijd, maar ook een tijd waarin veel geregeld moet worden. Berdien Uitvaartbegeleiding is een kleine, professionle en onafhankelijke uitvaartonderneming. Ongeacht waar u verezkerd bent verzorgt zij uw uitvaart. Persoonlijk, vanwege haar visie dat geen enkele begeleiding of uitvaart dezelfde kan en mag zijn. Ieder mens is puur en uniek. U mag afscheid nemen op uw eigen manier en in uw eigen tempo. Zij kijken niet op de klok, maar naar uw wensen. Zij denkt creatief mee om uw wensen te vertalen naar een warm en persoonlijk afscheid. U verdient die aandacht en zij geeft die graag. Berdien begeleidt, adviseert, draagt ideeën aan en denkt met u mee. Zij kan u van alles uit handen nemen, maar als u sommige zaken liever zelf doet, houd zij zich op de achtergrond. Het draait om u, uw verwerking, uw wensen en die van de overledene uiteraard.