Logo Berdien Uitvaart Header

Gesprek bij leven

Soms komt een overlijden onverwacht, soms weten we dat het levenseinde nadert. We zijn in onze cultuur nog niet zo gewend open en vrij over de dood te praten. Toch kan het heel fijn zijn om bij een naderend overlijden in een voorgesprek uw wensen en de mogelijkheden te bespreken en vast te leggen. Maar ook de naasten van een ernstig ziek iemand kunnen behoefte hebben aan informatie en geruststelling zodat, ze zich in de fase van het afscheid geen zorgen hoeven te maken over praktische en organisatorische zaken.

Bij een naderend overlijden kan Berdien ondersteunen om deze overgang met aandacht en respect te bespreken. Voor diegene die stervende is kan het de ruimte vergroten om het leven los te laten. Berdien stimuleert u om de wensen en grenzen met degenen die achterblijven te bespreken. Ook kan zij het nodige regelen voor het afscheid en bijbehorende viering. Het geeft rust en houvast elkaar alvast te leren kennen en om het afscheid te bespreken. Een gesprek bij leven over de invulling en mogelijkheden rondom uw uitvaart is altijd mogelijk, kosteloos en vrijblijvend.

“Ik geef mensen het afscheid dat zij zelf willen.”

“Mijn aandacht gaat uit
naar een persoonlijke sfeer tot
aan de uitvaart,
en ook daarna.”

Woorddienstbegeleiden – Ritueelbegeleider

Berdien is ook beschikbaar om (alleen) als woorddienstbegeleider of ritueelbegeleider een afscheidsbijeenkomst (mede) vorm te geven.

Als ritueel- of woorddienstbegeleider geeft zij dan inhoudelijke ondersteuning bij het afscheid en de uitvaart. Samen met de nabestaanden gaat zij op zoek naar de een passende invulling van het afscheid en helpt bij het voorbereiden en vormgeven van de uitvaart. Samen met de nabestaanden maakt zij de teksten maar zij zal ook de eigen betrokkenheid van naasten aanmoedigen om zelf een actieve rol te spelen. Berdien zal de dienst voorgaan, indien gewenst. Er is erg veel mogelijk. Dit is mede afhankelijk van de beschikbare tijd en de locatie waar het afscheid plaats gaat vinden: is dit ergens buiten, thuis, in een aula, op de begraafplaats of in een horecagelegenheid.

Begeleiding bij uitvaartdiensten.

Berdien helpt bij de voorbereiden en uitvoeren van een mooi, persoonlijk afscheid. Centraal staan jullie wensen. Wat is belangrijk en waardevol? Wat past bij jullie en bij je overleden dierbare?

U bepaalt. Samen zorgen we voor een mooi afscheid.

”Als je kunt zeggen: “Het was goed zo,” valt de levenslast van je af.”

Wubbo Ockels

In gesprek

Uitvaartwensen

Wat is een mooi afscheid? Voor de een is dat een bepaald gedicht, voor de ander is dat een favoriet muziekstuk en voor weer een ander zit dat in een bijzondere locatie.

Van te voren bedenken en bespreken wat uw wensen zijn kan rust geven. Niet alleen bij u, maar ook bij uw nabestaande. Als er een mogelijk aanstaand overlijden komt, kunnen we uw wensen met betrekking tot de uitvaart alvast bespreken en eventueel vastleggen. Ik kan bij u langs komen voor een kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we de vele mogelijkheden, kort samengevat wat kan, wat mag en wat moet en welke hulp ik kan bieden. Dit gesprek is vrijblijvend. na afloop van het gesprek zal ik een samenvatting hiervan maken. Tevens kan er een kostenbegroting opgesteld worden. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Nieuwsgierig, vragen, hoe zit dat nou?

Ook als er nog geen sprake is van een ziekte of overlijden, kunt u behoefte hebben om een gesprek aan te gaan rondom uitvaarten en de diverse mogelijkheden. Veel mensen kunnen zich geen voorstelling maken bij sommige dingen en hebben vragen over de verzorging en opbaring, of vragen over wat er gebeur bij een crematie. Ook dan kunt u mij bellen en kom ik graag bij u langs om antwoord te geven. Uiteraard is dit een vrijblijvend gesprek: het is bedoeld om onzekerheden en onduidelijkheden weg te nemen.

Wensen

Het kan prettig zijn om uw wensen voor uw uitvaart op te schrijven. Hiervoor heeft Berdien een uitvaartwensen boekje ontwikkeld wat u gratis aan kunt vragen. Hierin kunt u aangeven wat u graag zou willen, welke voorkeuren u heeft en welke wensen. Bewaar dit boekje op een goede plek en vertel dit ook tegen uw naasten. Zo heeft u de rust dat zij op de hoogte zijn van uw wensen voor uw uitvaart.

Vraag hier uw gratis wensenboekje aan.Mijn laatste wensenboekje.

Ook als het nog niet zo ver is, is het fijn om uw wensen vast te leggen. Zo voorkom je onduidelijkheid of nog erger discussies over wat uw laatste wensen zouden zijn geweest.

Vraag dit gratis wensenboekje aan en vul zelf alles in. Maak dit wel kenbaar aan uw omgeving en vertel waar u dit boekje bewaart.

Referenties

Wilt u weten hoe anderen mijn begeleiding ervaren hebben?