Logo Berdien Uitvaart Header

Als een dierbare overleden is

Wat moet je doen als iemand net is overleden?

Direct na het overlijden van een dierbare hoef je niet meteen in actie te komen. Neem gerust een moment om even stil te staan bij dit definitieve afscheid. Misschien wil je nog even wachten met de dokter bellen, eerst de naaste familie op de hoogte brengen of ‘gewoon’ nog even samen zijn. Dat is allemaal goed. Vervolgens is de eerste stap: de dienstdoende arts bellen om het overlijden te melden.

​(Huis)arts

Het inschakelen van de (huis)arts is belangrijk, want hij of zij stelt zowel het overlijden als de oorzaak ervan officieel. Aan de hand daarvan wordt een verklaring van overlijden opgemaakt. Hierna neem je contact met ons op.

En start de weg naar de uitvaart. Als het moment van afscheid gekomen is, is Berdien er graag om u bij te staan, zaken uit handen te nemen en vooral mee te denken om het afscheid vorm te geven volgens uw wensen en die van uw dierbare.

Berdien Uitvaartbegeleiding is dag en nacht bereikbaar.

Verzorging – wassen en kleden van de overledene

Nadat ik met u heb kennis gemaakt en uw ervaringen heb gehoord kunnen we beginnen met het verzorgen van de overledene. De laatste verzorging houdt in het verzorgen en kleden van de overledene. U kunt het zelf doen, het aan ons overlaten of samen met mijn team doen. Dit zelf of samen verzorgen van de overledene kan een steun zijn in het rouwproces; het kan u helpen bij het afscheid nemen. Na de laatste verzorging wordt de overledene opgebaard in de eigen omgeving, overgebracht naar een rouwcentrum of familiekamer ” ’n Laatste Groet” . Indien u gebruik wilt maken van de familiekamer ontvangt u een sleutel en bent u 24-uur per dag in de mogelijkheid om naar believen deze ruimte te betreden. In de familiekamer is een keukentje aanwezig met een gevulde koelkast. De familiekamer is geschikt voor kleinere gezelschappen.

Familekamer ’n Laatste Groet, voor als een thuisopbaring niet wenselijk of mogelijk is.

Wat moet & wat mag?

Wat moet je doen als iemand net is overleden?

Als iemand overleden is, is er geen reden voor haast! stap 1: neem contact op met de huisarts of dienstdoend arts. Stap 2: Bel Berdien Uitvaartbegeleiding tel 06-424 808 26

Liefdevol afscheid nemen op een manier die bij jullie en de overledene past.

Voor een afscheid dat bij u past.

Een persoonlijke, passende uitvaart geeft kracht en biedt troost.

Thuis opbaren of in een rouwcentrum of bij een intieme familiekamer “n Laatste Groet?

Het thuis verzorgen van de overledene en hem of haar in de vertrouwde omgeving houden, is een bijzondere ervaring voor de naasten. Thuis opbaren wordt steeds vaker verkozen boven een rouwcentrum. Het maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is m.i. zeer de moeite van het overwegen waard. U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samenzijn met elkaar, waar u maar behoefte aan hebt. Met de huidige middelen kan het thuis opbaren probleemloos verlopen. U hoeft er geen groot huis voor te hebben. U kunt ook gebruik maken van een kamerscherm en de overledene daarachter opbaren. Wij brengen de benodigde zaken mee, waaronder de bedkoeling. De koelplaat wordt met een molton afgedekt voordat de overledene erop komt te liggen. U ziet daarna niets meer van de plaat, alleen nog een slang die naar het koelapparaat loopt. Wij komen iedere dag controleren hoe het met de opbaring gaat.

In sommige gevallen is Thanatopraxie een passend alternatief. Thanatopraxie is een tijdelijke balseming van het lichaam van een overledene dat ervoor zorgt dat het lichaam langer en zonder koeling opgebaard kan worden.

Het alternatief voor een thuisopbaring is een verblijf van de overledene in de gekoelde ruimte van het rouwcentrum. Daar is op afspraak bezoek mogelijk, de overledene wordt tijdelijk naar een opbaarkamer gebracht en na het bezoek weer teruggebracht naar de gekoelde ruimte.

Gebruik maken van een familiekamer behoort ook tot de mogelijkheden, voor als een thuisopbaring niet mogelijk of wenselijk is. In Oirschot, aan de Harnasweg 1, kunt u gebruik maken van een kleine intieme  familiekamer. U krijgt gewoon de sleutel. Familiekamer ’n Laatste Groet heeft een eigen entree, patiotuin, keukentje enz. U kunt zelf bepalen op welke momenten en hoe lang u aanwezig wilt zijn.

 

Een persoonlijke uitvaart

Op informele wijze helpt Berdien u met het organiseren van een afscheid dat zo goed mogelijk bij u past. Daarbij gaat het meestal niet om buitengewone zaken, het persoonlijke zit hem juist vaak in kleine dingen.

Berdien heeft ruim drie jaar een uitvaartonderneming en richt zich op persoonlijke uitvaarten.

Dit houdt in dat zij samen met de nabestaanden het afscheid organiseert die zo goed mogelijk past bij de overledene en de nabestaanden.

Met liefde, zorg en aandacht een onvergetelijk afscheid creëren

.