Een melding van overlijden met een speciaal verzoek
Het is vrijdagnacht als ik om 2.50 uur wordt gebeld. Een dochter meldt dat haar vader zojuist is overleden, de schouwarts is nog aanwezig.
Ik condoleer haar met het verlies en informeer voorzichtig wat haar wensen zijn. Na een korte stilte van haar kant, durft ze me het verzoek te doen: ‘mag mijn vader thuis blijven totdat mijn moeder overlijdt? Zij ondergaat morgen namelijk euthanasie.’ Eerder werd afgesproken dat haar moeder euthanasie ondergaat omdat zij niet verder wil leven na de diagnose dementie. En juist nu overlijdt haar vader -die al langere tijd ziek was-. Hij is rustig ingeslapen en ligt vredig thuis in bed.
Ik laat de dochter weten dat de familie bepaalt wanneer wij mogen komen, dus dat haar vader best nog even thuis mag zijn
Een aanpak die voor iedereen goed voelt
Het is middenin in de nacht, maar mijn raderen draaien volop. Bij moeder wordt dus in de loop van de komende dag euthanasie toegepast, dat betekent dat we de ouders samen kunnen verzorgen, vervoeren en zelfs cremeren. Ik leg kort de mogelijkheden aan de dochter voor die zij direct voorlegt aan haar broer en moeder. Emoties spelen op, maar eensgezind kiezen ze ervoor om het op deze manier te gaan doen. We spreken af dat ik later in de ochtend langs kom om alvast het een en ander door te nemen en om moeder te ontmoeten.
De kennismaking en het gesprek
Die ochtend maak ik kennis met het gezin, terwijl de eerder overleden vader nog thuis is. Aan de moeder en haar dochter en zoon leg ik uit dat we na het overlijden van mevrouw later vandaag, zowel vader als moeder zullen verzorgen. De kinderen mogen aanwezig zijn en eventueel meehelpen wanneer beide ouders in hun uitvaartkist worden gelegd. Ouders zullen samen vervoerd worden en in crematorium Rijtackers kan het echtpaar zelfs tegelijk gecremeerd worden, omdat daar twee crematieovens naast elkaar zijn. Het gezin is gerustgesteld en kiest voor deze werkwijze. We zullen weer contact hebben als moeder is heengegaan.
Later die middag word ik weer gebeld. Moeder is overleden, rustig ingeslapen. We zijn welkom om de ouders te komen verzorgen. Samen met mijn team helpt de dochter met de verzorging en het in de uitvaartkist leggen van haar ouders. Daarna trekken wij ons terug zodat broer en zus een moment alleen hebben met hun ouders.
Samen op een bankje in de hemel
Voordat broer en zus de uitvaartkisten sluiten, draag ik nog een gedicht voor:
Volgens mij zitten jullie ouders nu ergens samen op een bankje…
Op een bankje in de hemel
Zitten zij nu samen, zij aan zij.
Als engelen weer samen.
Hun leven samen was voorbij,
even was er een korte scheiding
met veel pijn in het hart.
Maar in de hemel zijn zij nu weer bij elkaar
niet ieder apart.
De handen ineengestrengeld,
een zachte, diepe zucht.
Zo zitten zij daar samen,
op dat bankje in de lucht.
Voor altijd weer samen
Met tranen in hun ogen sluiten broer en zus de uitvaartkisten. Beneden staat de auto waar meneer en mevrouw naast elkaar in geplaats worden. Bijzonder om te zien, zo naast elkaar, mijn collega loopt een stukje voor de rouwauto uit tot zij uit het zicht zijn verdwenen. Een paar dagen later wordt het echtpaar samen, naast elkaar op bijna hetzelfde tijdstip gecremeerd.
Ruim 45 jaar getrouwd en nog steeds samen, samen op dat bankje in de hemel…